Specialist in het bestrijden van vochtproblemen door opstijgend vocht

Vocht in muren door hygroscopische zouten

Samen met het grondwater dringen ook hygroscopische zouten (chloriden en nitraten) natte muren binnen. Deze nemen extra vocht op uit de lucht, waardoor ze het probleem van natte binnenmuren nog erger maken. Deze zouten verhinderen een natuurlijke uitdroging van de vochtige muur. Ze manifesteren zich meestal als witte zoutkristallen aan de oppervlakte van de muur en beschadigen daar grondig de afwerkingslaag, de bakstenen zelf en ze zorgen voor een versnelde corrosie van metalen bouwonderdelen.

Samen met de grondige injectie in de natte muur, moet de volledige afwerkingslaag met de zoutkristallen verwijderd worden en vervangen worden door een vochtongevoelige pleisterlaag.

vocht in muur

Vocht in huis door capillaire werking

Keramische bouwmaterialen, waaronder de klassieke binnenmuursteen, zijn poreus want ze bevatten microscopisch kleine luchtbelletjes. Deze hebben een capillaire werking, waardoor het water hoger wordt opgezogen dan de normale, omringende waterspiegel. Hoe fijner deze ‘haarbuisjes’ of luchtbellen, hoe groter hun zuigkracht. Zo verspreidt het opstijgend vocht zich snel doorheen de bakstenen en langs de voegmortel en krijgt u vocht in het gebouw. Cappilair vocht kan op die manier tot op grote hoogte in de muren doordringen.

vocht in huis cartoon